Co si vzít s sebou na cestu do Indie?

Poslední aktualizace: 8. 3. 2017

Pokud jste získali vízum do Indie
, znamená to, že letíte do Indie. :-)

Nezapomeňte se před cestou pojistit!

Zavazadla

Všechny potřebné věci si zabalte do 2 typů zavazadel:

Zavazadla k odbavení (budou uložena po dobu letu v nákladním prostoru)

• hmotnost zavazadla může být max. 20 kg na 1 osobu
  • doporučuje se zajistit zavazadlo (např. u kufru zámkem) a nechat zabalit do folie (na letišti za poplatek)

Zavazadla kabinová (vezmeme si je s sebou na palubu letadla)

• 1 kus zavazadla (max. 55 cm, 35 cm, 25 cm)
  • 1 kus příslušenství (příklady: kabelka, fotoaparát…)
  • hmotnost do 8 kg

Do kabinového zavazadla si vezměte:

• osobní doklady
  • peníze
  • mobilní telefon (vypnutý)
  • léky
  • hygienické potřeby (zubní pasta, kartáček apod.)

V kabinovém zavazadle nesmí být žádné ostré věci (nůž, nůžky, skleněné předměty,…), spreje, voňavky ani pití, které si vezete z domu. Láhev s pitím a jídlo musí být zakoupena až za letištní kontrolou a v neporušeném obalu zabalené a označené štítkem o koupi v bezcelní zóně.

Tekutiny (např. olejíček na ruce) a gely (např. zubní pasta) musí být v baleních do 100 ml. Všechna balení musí být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném igelitovém sáčku o maximálním obsahu 1 litr na osobu. Není to záruka, že vše projde kontrolou.

Výjimkou jsou léky, které užíváte ze zdravotních důvodů (pouze ty, bez kterých nelze cestovat). Cestující musí na požádání prokázat jejich nutnost (doporučení od lékaře).

Do letadla je dobré si vzít cestovní polštářek, menší přikrývku, volnější oblečení a pohodlné boty. Pokud trpíte na otoky nohou, pořiďte si kompresivní podkolenky. V letadle budete sedět zhruba 10 hodin. Také si můžete do příruční tašky přibalit nějakou dobrou knížku, křížovky nebo MP3 přehrávač. V letadle by mělo být zajištěné jídlo a pití.

Pokud se rozhodnete vzít si s sebou fotoaparát a notebook, přibalte je do kabinového zavazadla. Notebooky předkládejte ke kontrole vypnuté a otevřené.

Lékárnička

Doporučujeme si vzít základní věci pro ošetření lehkého poranění a něco na bolest (např. při bolesti hlavy), také se Vám bude hodit něco na poštípání hmyzem.

Doporučené vybavení lékárničky:

Fenistil gel – 2x, Paralen - 1x, Ibalgin (400 nebo 600) – 1x, černé uhlí – 1x, Septonex – 1x, bal. vata, sterilní obinadlo, náplasti s polštářkem a bez polštářku, Panthenol na spáleniny – 1x.

Vezměte si také léky, které pravidelně užíváte, kartičku pojištěnce, doklad o cestovním pojištění do zahraničí a očkovací průkaz.

Upozornění: Jak víte, jedete do krajiny, kde je problém s hygienou, proto není vhodné kupovat potraviny v místních obchodech. Je velmi riskantní ochutnávat jídlo někde na trhu kvůli nebezpečí infekce.

Nejen pro navození veselé nálady, ale i jako léčebný prostředek může posloužit slivovice. :-) Nesmíte ji ale mít v příručním zavazadle.

Oblečení během cesty v Indii

Dámy – doporučujeme dlouhou sukni nebo dlouhé letní kalhoty (nejlépe obojí) a prodyšná trička nebo halenky s rukávkem. Pokud se rozhodnete pro tradiční indické oblečení sárí, uděláte hostitelům radost. :-)

Pánové to mají jednodušší. Doporučujeme vzdušné oblečení z přírodních materiálů.

Může se Vám hodit také klobouk, sluneční brýle a krém na opalování.

Malá rekapitulace

Nejdůležitější věci, na které byste neměli zapomenout:

• letenky
  • cestovní pas (vízum bude vlepené do cestovního pasu)
  • cestovní pojištění do zahraničí
  • očkovací průkaz
  • léky

Co dodat na závěr...

Cesta bude náročná, proto den před letem relaxujte. Dobře se vyspěte. Nepijte kávu a alkohol. Raději si dejte bylinkový čaj. :-)

Přejeme Vám šťastnou cestu!