Na letišti

Poslední aktualizace: 8. 3. 2017

• Odbavení – Check-In

Po příchodu do letištní haly, si prohlédněte monitor s odlety. Většinou je umístěn na viditelném místě u odbavovacích přepážek. Na monitoru bude uvedeno číslo přepážky a čas jejího otevření. Pokud už je přepážka otevřená, naposledy si zkontrolujte, zda máte všechno nachystáno tak, jak potřebujete – na přepážce totiž odevzdáte své zavazadlo a setkáte se s ním po příletu v Bangalore.

Když budete nachystáni, vezmete si do ruky elektronickou letenku a pasy a stoupnete si do fronty k Vaší přepážce. Jakmile na Vás přijde řada, položte své zavazadlo na pás vedle přepážky. Potom podáte elektronickou letenku i pas a počkáte, až obojí obdržíte zpět spolu s Vaším palubním lístkem. Vaše zavazadlo dostane identifikační nálepku a odjede někam do útrob letiště.

• Bezpečnostní prohlídka

Dalším krokem je bezpečnostní prohlídka. Nechte si pro jistotu vytažený pas a palubní lístek, občas ho chtějí kontroloři vidět. Přistoupíte k pásu a dáte na něj své příruční zavazadlo, svrchní oblečení (bunda, svetr, kabát…) a do plastového kontejneru dáte veškeré věci, které by mohly být detekovány bezpečnostními rámy. To se týká hlavně mobilů, klíčů, hodinek a podobně. Když budete mít všechny věci vyložené na pásu, projdete na pokyn některého ze strážců rámovým detektorem.

Pokud zapípáte, vezmou si Vás stranou a zkontrolují Vás ještě ručním detektorem. Pak si vezmete všechny svoje věci a v ruce budete stále držet svůj pas. Před Vámi je totiž ještě úředník, který zkontroluje, zda nejste v některém státě hledaní policií a zda není Váš pas zfalšovaný. Většinou je to jen formalita a Vy po pár sekundách můžete projít do bezcelního prostoru.

• Bezcelní prostor

V bezcelním prostoru strávíte dalších minimálně 30 minut do doby, než bude nachystáno Vaše letadlo a otevřena brána (ang. gate) k němu. V tomto prostoru si můžete koupit nějaké pití popřípadě jídlo do letadla, kde mají spíše omezený výběr a ceny tam jsou o něco vyšší.

V okamžiku, kdy rozhlas zahlásí, že se otevírá Gate pro Váš let, můžete se tam postupně přesunout a letuška Vás po předložení palubního lístku a pasu vpustí do chodby vedoucí k letadlu.

• V letadle

Před usednutím na místo si vypněte mobil, ze zavazadla vytáhněte věci, které budete potřebovat během letu. Pak zavazadlo bezpečně uložíte do skříňky nad svou hlavou. Po usednutí se připoutáte a necháte si od letušky názorně vysvětlit, co dělat až s Vámi letadlo začne padat. Pak už si vychutnáte své vzlétnutí. Budete-li mít štěstí a nebe bude bez mráčků, můžete se kochat pohledy z letadla na maličkou zemi. :-)