Očkování na cestu do Indie

Poslední aktualizace: 8. 3. 2017

• Žloutenka typu A
    Lze očkovat samostatně dvěma dávkami s minimálním odstupem 6 měsíců, ochrana je dlouhodobá.
  • Žloutenka typu B
    Lze očkovat samostatně třemi dávkami nebo kombinovanou vakcínou proti typům A a B třemi dávkami.

Pozn.: Očkovat je možné také kombinovanou vakcínou proti typům A a B třemi dávkami (2 před odjezdem), ochrana je dlouhodobá až doživotní.

• Břišní tyfus
    Provádí se jednou vakcínou, která poskytuje ochranu na 3 roky. Přeočkování se provádí pouze v případě potřeby.
  • Tetanus (strnutí šíje)
    Jeho původce se vyskytuje celosvětově. V ČR se očkuje v rámci pravidelného očkování. Přeočkování se provádí po 10–15 letech, u osob nad 60 let věku po 10 letech.
  • Vzteklina
    Toto očkování je doporučeno především při pobytu v odlehlejších oblastech nebo na venkově, při plánovaných výletech na kole nebo do jeskyní a při dlouhodobějších pobytech. Základní očkování se provádí třemi dávkami, první přeočkování je zhruba po roce, další jen v případě potřeby každých 5 let.
  • Cholera
    V této zemi se vyskytuje endemicky. Očkování proti choleře se provádí dvěma dávkami v rozestupu 1–6 týdnů a poskytuje ochranu na 2 roky.

Další doporučení

• Pravidelná očkování – zkontrolujte si platnost pravidelných očkování (tetanus, záškrt, spalničky, příušnice atd.). V případě potřeby Vám poradí lékař centra Očkování a cestovní medicíny, která očkování je potřeba obnovit.
  • Kapénkové infekce – cestujete-li letadlem nebo jinými prostředky hromadné přepravy, zvažte očkování proti meningokokovým a pneumokokovým nákazám, proti chřipce, spalničkám nebo planým neštovicím. Tyto nemoci se přenáší vzduchem a vyskytují se celosvětově, některé celoročně a jiné sezónně.
  • Japonská encefalitida – očkování je doporučeno především při pobytu na venkově nebo v odlehlejších oblastech země, zejména při dlouhodobějších pobytech v období dešťů (květen–říjen). Provádí se dvěma dávkami s odstupem 4 týdnů, přeočkovává se jen v případě potřeby po dvou letech.
  • Malárie se v této zemi vyskytuje endemicky. Rozhodnutí ohledně druhu a způsobu antimalarické chemoprofylaxe patří plně do kompetence odborníků na cestovní medicínu – závisí např. na přesné oblasti pobytu, ročním období, délce pobytu, aktuální klimatické situaci, plánovaných aktivitách a výletech, základním zdravotním stavu cestovatele, vyspělosti antimalarických programů v dané zemi, účinnosti resp. rezistenci vůči některým typům léků atd.
    Případné onemocnění malárií je možné řešit v Indii místními léky.