ZEMĚDĚLSKÉ AKTIVITY

ukončené projektyAutobus pro školáky z vesnice Mansapur – oblast Belgaum

(Projekt ukončen v lednu 2016)

Diecézní katolická charita a charity v královéhradecké diecézi věnovaly částku 400.000 Kč z výtěžku Tříkrálové sbírky 2011 na školní autobus pro chudé děti z indického Mansapuru. Školáci z Mansapuru v něm jezdili denně do školy a zpět.

Foto: Archiv DCH HK
V průběhu šesti let byl provoz školního autobusu financován z Tříkrálových sbírek v celkové výši 175 000 Kč. Autobus posloužil především dětem nižších ročníků. Pro tyto děti byly v roce 2015 otevřeny třídy v nové škole přímo v Mansapuru. Následně budou otevřené třídy i pro starší děti. Školní autobus v Mansapuru splnil svoji úlohu.

Poslechněte si poděkování dětí věnované všem českým dárcům za štědrou pomoc.

„Milí přátelé, dárci a příznivci, ze všeho nejdřív bychom vám chtěli poděkovat za školní autobus, který jste nám darovali. Než jsme ho od vás dostali, chodili jsme do školy pěšky a ztratili jsme tím hodně času. Nemohli jsme kvůli tomu dokončit své domácí úkoly a učit se. Z dlouhé cesty do školy a zpět jsme byli unavení. Díky autobusu, který jste nám darovali a který nám moc pomáhá, jsme teď šťastnější. Nyní už přicházíme do školy včas a jsme schopni se více soustředit na studium. V době monzunových dešťů bylo obtížné dostat se do školy, protože cesty jsou nebezpečné, silnice a mosty jsou zaplavené vodou. Nebyli jsme proto schopni chodit včas do školy. Teď už jsme. Během cesty se o nás stará sestra a pan řidič. V autobuse se učíme různá pravidla, mluvíme anglicky, zpíváme si, soutěžíme atd. Všichni jsme šťastní. Vlaky na trati nezastavují a my jsme dřív museli chodit přes koleje. Stalo se už mnoho nehod. Ale Bůh nás naštěstí všechny ochránil. Ještě jednou vám děkujeme.“

Foto: Archiv DCH HK

Po dohodě a našim partnerem v oblasti Belgaum jsme se rozhodli jej dát k disposici chudým dětem ve vesnici Sarvodaya Vidyalaya. Vesnice je schopna provoz autobusu zajistit, proto je projekt od ledna 2016 ukončen. Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli na tříkrálovou sbírku a tím pomohli školákům z vesnice Mansapur a nyní i z vesnice Sarvodaya Vidyalaya.