Univerzita

Od akademického roku 2016-2017 podporuje Diecézní charita Hradec Králové nemajetné indické vysokoškoláky v diecézi Belgaum. Mladí Indové se tak mohou stát kvalifikovanými profesionály například v oblasti školství, zdravotnictví, ale i v dalších oborech.

Po dobu trvání projektu Univerzita bylo již podpořeno 87 vysokoškolských studentů.

Stručná historie projektu

Dárci Tříkrálové sbírky podpořili vysokoškolské studenty:

• v roce 2022 částkou 650 790 Kč
  • v roce 2021 částkou 161 957 Kč
  • v roce 2020 částkou 869 720 Kč
  • v roce 2019 částkou 825 777 Kč
  • v roce 2018 částkou 706 854 Kč
  • v roce 2017 částkou 267 624 Kč
  • v roce 2016 částkou 120 072 Kč

Příběhy studentů

Příběhy studentů z roku 2022-23   Aveline LoboAnthony SouzJenet Norenha
Aveline Lobo

Avelina pomáhá rodině i celé společnosti

Avelina Lobo dokončila 4. ročník bakalářského studia ošetřovatelství a brzy po studiu získala práci v nemocnici. Velmi děkuje všem dárcům, kteří jí to umožnili. „Studium mi poskytlo nejen vzdělání, ale také rozvíjelo mé sebevědomí a naučilo mě, jak být v životě ukázněná. Vše, co jsem se naučila, pomůže mé rodině a společnosti,“ pochvaluje si Avelina. Kromě studia také pomáhala šířit zdravotní osvětu na venkově. Je šťastná, že teď může finančně pomáhat svým rodičům.
Anthony Souz

Anthony rozvíjí svoje vůdčí schopnosti

Anthony Souz studuje magisterský obor Fyzika. Univerzitní vzdělání mu umožnilo seznámit se s výzkumem a technologiemi. Také ho povzbuzuje k tvůrčímu a samostatnému myšlení. „Navázal jsem profesní kontakty s inspirativními akademickými pracovníky, mentory a kolegy. Účast na různých kulturních programech mě podnítila k rozvoji vůdčích schopností,“ uvádí Anthony. Chtěl by se stát pracovníkem Indické správní služby nebo profesorem. Je velmi vděčný za poskytnutou podporu.
Jenet Noronha

Jenet zajímá kybernetická bezpečnost

Jenet A. Noronha studuje informatiku. Naučila se mnoho programovacích jazyků, například C, C++, Java, Python, SQL. „Absolvovala jsem také spoustu programů zaměřených na rozvoj měkkých dovedností a osobnosti. Zúčastnila jsem se řady webinářů o kybernetické bezpečnosti, etickém hackingu a umělé inteligenci,“ doplňuje Jenet. Účastní se také vědomostních soutěží a certifikačních kurzů, které jí pomáhají zlepšit její technické dovednosti a připravit se na budoucí práci.
Příběhy studentů z roku 2021-22   Roshel FernandesAllanthony D'CruzMaria S. Figer
Roshel Fernandes

Roshel se zajímá o svět financí

Roshel Fernandes studuje druhým rokem bakalářský obor zaměřený na obchod, kde si osvojuje manažerské dovednosti a získává kompetence v oblasti podnikání. „Učíme se, jak se zdokonalovat a pracovat na sobě. Pomáhá mi to rozvíjet sebedůvěru, schopnost komunikovat a čelit výzvám ve světě obchodu,“ vyzdvihuje Roshel některé konkrétní přínosy svého studia. Intenzivně se zajímá hlavně o oblast finančního bankovnictví, které by se chtěla v budoucnu profesně věnovat.
Allanthony D'Cruz

Allananthony vaří i svojí rodině

Začátkem roku absolvoval Allananthony D'Cruz 5měsíční praxi v 5hvězdičkovém hotelu, kde by rád pracoval i po škole. Student hotelnictví a technologie stravování se podílel na organizaci obchodních setkání, svateb i narozeninových oslav. „Ve 2. ročníku jsem se také naučil připravovat různé druhy dortů, koláčů, muffinů, sušenek, kaší, placiček a pečiva,“ vypočítává Allananthony. I když nedávno ještě vůbec neuměl vařit, nyní ho baví připravovat nové pokrmy i doma svojí rodině.
Maria S. Figer

Maria pečuje o pacienty i o tátu

Maria Santan Figer se připravuje na povolání zdravotní sestry. Jejím oblíbeným předmětem byla psychiatrie, kde se naučila hodně o duševních nemocech a jejich příčinách. „Byla jsem také vyslána na měsíční praxi do Ústavu duševního zdraví a neurologie, kde jsem měla možnost setkat se s pacienty s mnoha psychiatrickými poruchami,“ podotýká Maria. Když měla volno, starala se o svého tátu, který je upoután na lůžko. Její maminka si díky tomu mohla odpočinout a načerpat nové síly.

Příběhy studentů z roku 2020-21   Jennifer NazarethRoja Fernandes Xavier Fernandes

Jennifer Nazareth

Jennifer ráda pečuje o zdraví dětí

„Naše zdravotnická škola sousedí s nemocnicí. Jsem nesmírně šťastná, že jsem součástí této instituce, která s láskou pečuje o lidi. Personál nám hodně pomáhá a našla jsem tu nové přátele,“ říká budoucí zdravotnice Jennifer Nazareth. Studium velmi obohatilo její život a ukázalo jí způsoby, jak může být prospěšná své rodině i celé společnosti. Naučila se, jak se dá předcházet nemocem. Účastnila se například kampaní proti dětské obrně. I v budoucnu by ráda pečovala hlavně o děti.
Roja Fernandes

Roja nedá dopustit na matematiku

Roja Fernandes studuje fyziku, chemii a matematiku, která je jejím oblíbeným předmětem, protože pomocí čísel je možné vyřešit neskutečné množství problémů. Už v dětství se 2-4 hodiny denně věnovala řešení matematických úloh. Chtěla by se stát profesorkou matematiky a přesvědčit své studenty o tom, že je to snadný předmět. „Už teď doučuji mladší studenty a radím jim, jak se vyvarovat chyb. Naučila jsem se přitom od nich spoustu věcí,“ prozrazuje nadšeně Roja.
Xavier Fernandes

Xavier chce být šéfkuchařem

Xavier Fernandes je synem drobných rolníků. Bez finanční podpory z Tříkrálové sbírky by na univerzitní studium nemohl pomýšlet. Vybral si obor management hotelnictví, v rámci kterého již absolvoval šestiměsíční praxi. „Chtěl bych být šéfkuchařem na lodi. Rád bych cestoval po světě a poznával kulturu různých zemí. Ze svého příjmu budu podporovat svoje rodiče, kteří se pro mě hodně obětovali. Budu také pomáhat potřebným dětem,“ plánuje Xavier.

Příběhy studentů z roku 2019-20   Priyanka Lobo Jessica Sequeira Anthony C. Francis

Priyanka Lobo

Priyanka chce být zdravotnicí

„Naučila jsem se, jak se starat o nemocné lidi a jak je povzbuzovat, aby měli pozitivní přístup,“ říká studentka druhého ročníku Priyanka Lobo. „Dokážu také nyní poradit své rodině, jak pečovat o své zdraví. Řadě nemocí se totiž dá předcházet udržováním čistoty a osobní hygienou.“ Po dokončení studia by chtěla pracovat jako zdravotnice v armádě a současně jako lektorka na univerzitě. Ráda by se také angažovala v některé z neziskových organizací, které pomáhají nemocným lidem.
 Jessica  Sequeira

Studentka farmacie Jessica dělá i osvětu na venkově

Ke svému cíli být inspektorkou v oblasti zdravotnictví a dohlížet na bezpečí pacientů vytrvale směřuje studentka farmacie Jessica Sequeira. Nedávno nastoupila již do čtvrtého ročníku. Také její obor má praktické uplatnění v každodenním životě: „Mohu své rodině a známým poradit, když potřebují užívat nějaké léky, případně je upozornit na jejich vedlejší účinky a kontraindikace.“ Jessica též pořádá pro různá komunitní centra a lidi na venkově školení zaměřená na léčbu nemocí.
Anthony C. Francis

Anthony by se rád uplatnil v oblasti IT

Úplně jiný obor si vybral Anthony Christy Francis, který třetím rokem studuje počítačové aplikace. „Na univerzitě jsem se naučil lépe programovat a pracovat s technologiemi, jejichž znalost vyžadují firmy podnikající v oblasti IT,“ popisuje Anthony přínos svého studia. Po promoci by se chtěl stát softwarovým vývojářem. Když všechno půjde dobře, rád by v budoucnu založil svoji vlastní IT firmu. Věří, že tato profese umožní jeho rodině vést důstojný život.

Děkujeme všem, kteří se rozhodli podpořit Tříkrálovou sbírku a tím také projekt Univerzita. Velice si této pomoci vážíme a věříme, že se nám podaří v budoucnosti pomoci i dalším studentům.