„Adopce“ bude na setkání národů zářit na dálku

„Haló, haló! Na vědomost se dává, že Setkání národů se kvapem blíží!“ Program v hradeckém Adalbertinu začíná ve čtvrtek 9. listopadu 2017 v 9 hodin pro školy a od 15 hodin pro veřejnost. Hlavním lákadlem budou národní tradice, umění a zvyky cizinců z různých zemí od Brazílie po Indonésii, kteří u nás žijí. Nepostradatelné budou stánky s mnohými aktivitami, ochutnávkami, soutěžemi a informacemi o jednotlivých zemích a projektech Diecézní katolické charity Hradec Králové.

V rámci Setkání národů bude již popáté přítomný také stánek Adopce na dálku®. Stánek bude tak pestrý jako sama Indie, kde projekt pomáhá dětem v nouzi. Setkáte se s tradičním a zároveň módním oblečením, tzv. „sárí“, jehož lehkost si budete sami moci vyzkoušet na vlastní kůži. „Kdo si nebude chtít vyzkoušet sárí, může poznávat deskové hry ze 6.–7. století,“ říká koordinátorka Adopce na dálku® Kateřina Gužíková, která je zároveň odborníkem na sárí. Mlsné jazýčky jistě potěší ochutnávky sladkých i slaných indických pamlsků. Kdo bude chtít, odnese si domů jednoduché recepty. Pro osvěžení při programu plném pohybu poslouží růžová citronáda z plátků růží. Zájemci se dozví spoustu zajímavostí o životě v Indii.

Akci pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní katolické charity Hradec Králové ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, SUZ MV ČR – PoS Kostelec n. O., ZUŠ Habrmanova Hradec Králové, KURO Hradec Králové, MKI Klíč a Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách.

Jitka Pokorná, studentka UHK

Setkani narodu 2017