Indické velkoměsto má nového arcibiskupa

Otec Peter Machado

Papež František nedávno jmenoval novým arcibiskupem v indickém Bangalore dosavadního biskupa v Belgaum Petera Machada. Tato zpráva se bezprostředně dotýká české charitní rozvojové pomoci v Indii. Diecézní katolická charita Hradec Králové totiž od roku 2005 spolupracuje s arcidiecézí Bangalore a s diecézí Belgaum dokonce ještě o pět let déle. Společně s těmito partnery dává strádajícím dětem a jejich rodinám naději na lepší život.

Spolupráci s královéhradeckou Charitou inicioval na přelomu milénia odcházející arcibiskup Bernard Moras. Dárci projektu Adopce na dálku® od té doby podpořili již bezmála 6250 dětí. Dalším stovkám nemajetných indických rodin pomohly doprovodné projekty financované především z Tříkrálové sbírky. Podařilo se postavit či opravit přes 150 domků, vybudovat internátní školu nebo pořídit školní autobus. Otec Bernard Moras tak za sebou nechává nesmazatelnou stopu – a to nejen v oblasti péče o znevýhodněné lidi na okraji společnosti.

Otec Peter Machado se před 12 lety stal nástupcem biskupa Bernarda Morase v diecézi Belgaum. Nyní ho vystřídá v pozici arcibiskupa v Bangalore. Intronizace je plánována na konec května. Pěvně věříme, že spolupráce s touto arcidiecézí bude pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud. Novému arcibiskupovi přejeme hodně sil a Božího požehnání, aby si poradil se všemi úkoly, které na něj čekají.

Foto archiv DCH HK: Nově jmenovaný arcibiskup Peter Machado (uprostřed)