Z DOMOVAZprávy z domova

Diecézní charita Hradec Králové má novou ředitelku

V pondělí 4. března 2019 byla uvedena do úřadu nová ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Ing. Anna Maclová. "Vnímám to jako výzvu a ráda bych v nové službě zúročila své dosavadní zkušenosti, a to nejenom z vedení Oblastní charity Hradec Králové," uvedla Ing. Anna Maclová, která stála u zrodu téměř desítky služeb pro nemocné a potřebné, a také 7 let působila jako náměstkyně primátora města Hradce Králové.

Rozloučení a poděkování ředitele Diecézní charity Hradec Králové

S poděkováním všem, kteří se podíleli na obnovení charity v hradecké diecézi, a také s přáním, aby charita dál rostla a byla výkladní skříní církve, se po 26 letech loučí Jiří Stejskal, který vedl Diecézní charitu Hradec Králové téměř od samého začátku. Významně se zasloužil o rozvoj i profesionalizaci sítě charit u nás a také humanitárních projektů v zahraničí, zejména v chudých oblastech Indie. Za obětavou službu církvi a papeži byl oceněn vyznamenáním „Pro Ecclesia et Pontifice“ (2003). Je též držitelem titulu „Rytíř Řádu svatého papeže Silvestra“ za příkladnou službu v čele Diecézní charity (2009) a „Pamětní medaile sv. Anežky České“ (2011).

Pomáhat potřebným lidi spojuje, ukázala i devatenáctá Tříkrálová sbírka

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní Tříkrálová sbírka, která v královéhradecké diecézi vynesla rekordních 18,4 milionů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány. Děkujeme všem štědrým dárcům za solidaritu. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc.

Požehnané a radostné Vánoce!

Přejeme Vám radostné prožití vánočních svátků a do nového roku 2019 pevné zdraví a hodně spokojenosti v osobním životě.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Zveme vás do divadla Archa

Pozvanka na festival Akcent

Akcent na migraci je jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které se uskuteční 3. listopadu 2018 v Divadle Archa v rámci festivalu dokumentárního divadla Akcent. Vedle řady nevládních organizací, sdružení a iniciativ zde Charita Česká republika představí své aktivity v oblasti migrace a integrace.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Požehnané Velikonoce 2018

Radost z Kristova Vzkříšení
a požehnané svátky velikonoční

přeje všem příznivcům, dárcům a dobrovolníkům tým Adopce na dálku®

Adopce na dálku 2018

tisková zpráva ze dne: 1.3.2018

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.