14. prosince 2022 Z domova

Pomáhají tam, kde je potřeba

Obdrželi jsme srdečný pozdrav pro všechny dárce a zaměstnance Charity. Věříme, že stejně jako nás, tak i všechy čtenáře potěší a povzbudí krásná zkušenost naší milé dárkyně, paní Nalevankové.

Posílám srdečné pozdravy všem milým dárcům,
zaměstnancům Charity a projektu Adopce na dálku.

Jsou to již 3 roky, co jsem se o Adopci na dálku dozvěděla a rozhodla se udělat život nějakému dítěti v Indii lehčí. S dcerou jsme si vybraly holčičku Monicu (je hrozné vybrat jen jedno dítě) a naše podpora začala.

Monica S. Borgis z Belgaum

A možná ze zvědavosti jsem ještě několikrát databázi dětí prohlížela, možná mě tam něco zavolalo, nevím. Každopádně mě oslovil příběh tenkrát čtyřleté holčičky Sinchany, která zůstala s nemocnou babičkou a strýcem. Ani nevím jak, dostala se mi do srdíčka a je již druhým rokem „moje“ další adoptované dítě.

Sinchana z Bangalore

Anglicky neumím, pomocí překladače vymýšlím krátké jednoduché věty do dopisů. Nechávám je poté zkontrolovat u dcery a snachy, abych neposílala nesmysly. Dopisy se snažím mít vždy plné obrázků. Inspirací mi je příroda. Nafotila jsem jaro, léto, podzim i zimu u nás, květiny, které mi rostou na zahradě, našeho psa… Dvakrát ročně připravím balíček plný dárků a dobrot. Moc mě baví vymýšlet, co by je potěšilo.

S radostí otevírám dopisy od holčiček. Když vidím namalované obrázky, říkám si, na co asi myslely, když dopisy tvořily. Monica napíše dopis vždy perfektně v jejich písmu, moc krásně napsané. Naštěstí diecéze přiloží anglický překlad a pak můj postup znáte – překladač a dcera se snachou.  U Sinchany jsou dopisy o to veselejší, že vlastně neumí psát ve své řeči a už se snaží psát slova anglicky, takže po papíře poletují anglická písmenka, ale vždy jsme daly dohromady, co píše.  Na každé nové fotce mám pocit, že rostou hrozně rychle. Monica se vyfotila v náušnicích od nás. Zahřeje to u srdíčka, že dárky v pořádku dorazily a líbí se.

Pavlína Nalevanková se Sinchanou

V podstatě už není den, kdy si na ně nevzpomenu, jak se asi mají, co právě dělají, zda jsou zdravé. A když šmejdím po obchodech, hledám drobnosti do dalších balíčků, ať už v papírenském zboží, v drogerii… Na internetu jsem objednala i knížky v angličtině. Pro malou krtečka, aby se seznámila s naší pohádkovou bytostí, té starší už vybírám četbu pro mladé slečny. A samozřejmě převládají sladkosti. Mezery v balíčku krásně vyplní lízátka.

Za všechny podporované děti děkuji. Kéž by ta databáze jednou zmizela a o děti na celém světě bylo postaráno. Přeji všem klidné prožití adventu a svátků vánočních.

Lucie Nalevanková

Váš příklad může inspirovat ke konání dobra.
Napište nám i Vy na e-mail adopce@hk.caritas.cz, proč pomáháte indickým dětem.