naše zprávy

Zobrazit články z rubriky:  Z domovaZ projektuAkce a setkáníTříkrálová sbírka

Pomáhat potřebným lidi spojuje, ukázala i devatenáctá Tříkrálová sbírka

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní Tříkrálová sbírka, která v královéhradecké diecézi vynesla rekordních 18,4 milionů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány. Děkujeme všem štědrým dárcům za solidaritu. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc.

Adopce na dálku v roce 2018

Diecézní charita Hradec Králové v uplynulém roce pomáhala lidem v nouzi nejen v Česku, ale také v zahraničí. Většina získaných darů určených na zahraniční pomoc byla použita na vzdělávání chudých dětí v Indii. Menší část prostředků pomohla podchlazeným lidem v Bangladéši.

Charita pomohla podchlazeným lidem v Bangladéši

Bangladéš začátkem loňského roku postihly nejnižší teploty za posledních 50 let. V této asijské zemi s tropickým monzunovým podnebím teploty ani v zimě neklesají pod bod mrazu. V lednu se obvykle pohybují v rozmezí od 16 do 20 °C a v dubnu, který bývá nejteplejším měsícem v roce, dosahují hodnot kolem 40 °C. Když loni v lednu klesla teplota pod 3 °C, nebyla řada obyvatel na takový chlad připravena. Studená fronta si vyžádala nejméně 12 obětí.

Nejvíc koledníků navštíví naše domovy o víkendu a sbírku doprovází i spousta akcí

Zahájení Tříkrálové sbírky v Pardubicích

Jsou jich tisíce a můžete jim také přispět do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Na Hradecku tři králové prosí o dar na podporu domácí hospicové péče a další služby. Víkendové koledování v okolních obcích završí Tříkrálová sbírka v krajském městě v úterý 8. ledna, kde koledníkům požehná biskup Jan Vokál v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. V Pardubicích zahájili sbírku už 3. ledna u betléma na Pernštýnském nám. a královským trojicím dal požehnání pomocný biskup Josef Kajnek. Koledování doprovází i spousta akcí - koncerty, průvody, živé betlémy a soutěže. Přijďte se podívat!

Každý dobrý skutek pomůže nemocným a potřebným

Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Až vás v lednu navštíví tříkráloví koledníci s novoročním přáním, prosím, přispějte jim také do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Děkujeme! V Hradci Králové požehná třem králům biskup Jan Vokál v úterý 8. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Nenechte si ujít také doprovodné akce Tříkrálové sbírky - koncerty, živé betlémy a hry. Vydejte se třeba do Poličky, kde v sobotu 5. 1. povedou průvod koledníků městem tři králové na koních k živému betlému se zvířátky na Náměstí Palackého. Přijďte se podívat!

Požehnané a radostné Vánoce!

Přejeme Vám radostné prožití vánočních svátků a do nového roku 2019 pevné zdraví a hodně spokojenosti v osobním životě.

Indické fotky a příběhy putují českými městy

Putovní výstava Svět indických dětí je stále v pohybu. Do poloviny ledna 2019 si ji mohou zájemci prohlédnout v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě. Diecézní charita Hradec Králové touto cestou prezentuje výsledky projektu Adopce na dálku, který už od roku 2000 propojuje dárce a chudé indické děti.

Přes poznání odlišného si jsme blíž, ukázalo hradecké Setkání národů

Letošní ročník festivalu Setkání národů potvrdil, že přes poznání odlišného si lidé různých kultur dokáží více porozumět. Svou národní hudbu, tanec, umění i kuchyni na festivale v hradeckém Adalbertinu v úterý 13. 11. představily téměř tři desítky zemí. Návštěvníci ocenili především možnost bezprostředního setkání s cizinci, kteří žijí mezi námi, a také jejich bohatou prezentaci. Akci už pošesté uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové spolu s partnery a záštitu opět převzal primátor města Hradec Králové.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Festival Setkání národů doprovodí výstava příběhů z Afriky

Zajímá vás, odkud pocházejí cizinci, kteří žijí mezi námi? Pak se vydejte v úterý 13. listopadu do hradeckého Adalbertina na festival Setkání národů. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění i kuchyně. V programu vystoupí indiánská skupina Chayag z Ekvádoru, tanečník Gerandy z Kuby, hudebník Camara z africké Guineje a další interpreti ze Sýrie, Vietnamu, USA, Ukrajiny, Ruska nebo Arménie. Festival doprovodí také výstava příběhů z osady Mayukwayukwa v Zambii, kde pomáhá i Charita ČR.