naše zprávy

Zobrazit články z rubriky:  Z domovaZ projektuAkce a setkáníTříkrálová sbírka

Poznejte svět indických dětí

Putovní výstavu fotografií a příběhů chudých indických dětí, které vystudovaly díky pomoci dárců projektu Adopce na dálku, si můžete v dubnu prohlédnout v Letohradě a okolí. O životě dětí v Indii a o naději, kterou jim dává možnost se vzdělávat, se více dozvíte také na besedě s Mgr. Vojtou Homolkou v pondělí 29. dubna v hradeckém AC klubu. Přijďte se podívat!

Diecézní charita Hradec Králové má novou ředitelku

V pondělí 4. března 2019 byla uvedena do úřadu nová ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Ing. Anna Maclová. "Vnímám to jako výzvu a ráda bych v nové službě zúročila své dosavadní zkušenosti, a to nejenom z vedení Oblastní charity Hradec Králové," uvedla Ing. Anna Maclová, která stála u zrodu téměř desítky služeb pro nemocné a potřebné, a také 7 let působila jako náměstkyně primátora města Hradce Králové.

Rozloučení a poděkování ředitele Diecézní charity Hradec Králové

S poděkováním všem, kteří se podíleli na obnovení charity v hradecké diecézi, a také s přáním, aby charita dál rostla a byla výkladní skříní církve, se po 26 letech loučí Jiří Stejskal, který vedl Diecézní charitu Hradec Králové téměř od samého začátku. Významně se zasloužil o rozvoj i profesionalizaci sítě charit u nás a také humanitárních projektů v zahraničí, zejména v chudých oblastech Indie. Za obětavou službu církvi a papeži byl oceněn vyznamenáním „Pro Ecclesia et Pontifice“ (2003). Je též držitelem titulu „Rytíř Řádu svatého papeže Silvestra“ za příkladnou službu v čele Diecézní charity (2009) a „Pamětní medaile sv. Anežky České“ (2011).

Pomáhat potřebným lidi spojuje, ukázala i devatenáctá Tříkrálová sbírka

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní Tříkrálová sbírka, která v královéhradecké diecézi vynesla rekordních 18,4 milionů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány. Děkujeme všem štědrým dárcům za solidaritu. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc.

Nemocný Sebastian potřebuje pomoc

Diecézní charita Hradec Králové v uplynulém roce pomáhala lidem v nouzi nejen v Česku, ale také v zahraničí. Většina získaných darů určených na zahraniční pomoc byla použita na vzdělávání chudých dětí v Indii. Menší část prostředků pomohla podchlazeným lidem v Bangladéši.

Charita pomohla podchlazeným lidem v Bangladéši

Bangladéš začátkem loňského roku postihly nejnižší teploty za posledních 50 let. V této asijské zemi s tropickým monzunovým podnebím teploty ani v zimě neklesají pod bod mrazu. V lednu se obvykle pohybují v rozmezí od 16 do 20 °C a v dubnu, který bývá nejteplejším měsícem v roce, dosahují hodnot kolem 40 °C. Když loni v lednu klesla teplota pod 3 °C, nebyla řada obyvatel na takový chlad připravena. Studená fronta si vyžádala nejméně 12 obětí.

Nejvíc koledníků navštíví naše domovy o víkendu a sbírku doprovází i spousta akcí

Zahájení Tříkrálové sbírky v Pardubicích

Jsou jich tisíce a můžete jim také přispět do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Na Hradecku tři králové prosí o dar na podporu domácí hospicové péče a další služby. Víkendové koledování v okolních obcích završí Tříkrálová sbírka v krajském městě v úterý 8. ledna, kde koledníkům požehná biskup Jan Vokál v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. V Pardubicích zahájili sbírku už 3. ledna u betléma na Pernštýnském nám. a královským trojicím dal požehnání pomocný biskup Josef Kajnek. Koledování doprovází i spousta akcí - koncerty, průvody, živé betlémy a soutěže. Přijďte se podívat!

Každý dobrý skutek pomůže nemocným a potřebným

Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Až vás v lednu navštíví tříkráloví koledníci s novoročním přáním, prosím, přispějte jim také do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Děkujeme! V Hradci Králové požehná třem králům biskup Jan Vokál v úterý 8. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Nenechte si ujít také doprovodné akce Tříkrálové sbírky - koncerty, živé betlémy a hry. Vydejte se třeba do Poličky, kde v sobotu 5. 1. povedou průvod koledníků městem tři králové na koních k živému betlému se zvířátky na Náměstí Palackého. Přijďte se podívat!

Požehnané a radostné Vánoce!

Přejeme Vám radostné prožití vánočních svátků a do nového roku 2019 pevné zdraví a hodně spokojenosti v osobním životě.

Indické fotky a příběhy putují českými městy

Putovní výstava Svět indických dětí je stále v pohybu. Do poloviny ledna 2019 si ji mohou zájemci prohlédnout v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě. Diecézní charita Hradec Králové touto cestou prezentuje výsledky projektu Adopce na dálku, který už od roku 2000 propojuje dárce a chudé indické děti.