Finanční dary

Termín pro zaslání platby

Pro déle zapojené dárce je termín zaslání roční platby vždy nejpozději do konce března. Pro nové dárce platí termín zaslání platby v minimální výši 6 500 Kč do 45 dnů od přijetí podkladů k podpoře dítěte.

Minimální roční příspěvek pro školáka v Indii

Naši dárci přispívají podporovanému dítěti roční částkou 6 500 Kč (550 Kč/měs.).

Po úhradě první platby můžete požádat o možnost rozdělení příspěvku na čtvrtletní nebo i měsíční splátky. Důležité je, aby byla celková částka převedena na účet projektu Adopce na dálku® vždy nejpozději do konce března příslušného roku.

Potvrzení o přijetí daru

můžete uplatnit ke snížení daňového základu. Potvrzení o poskytnutém daru můžete předat do 15. února svému zaměstnavateli, aby jej mohl zahrnout do ročního zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Pokud podáváte daňové přiznání samostatně, můžete potvrzení předložit společně s dalšími podklady příslušnému finančnímu úřadu.

- je vystavováno výhradně plátci daru. Je to důležitý daňový doklad, který není možné přepisovat na jinou osobu nebo organizaci. Pro účely snížení daňového základu ho může uplatnit pouze ta osoba, která dar skutečně poskytla.

- vystavujeme dárcům pravidelně na přelomu ledna a února následujícího roku. Na požádání je možné vystavit toto potvrzení v průběhu celého roku.

Platba ze zahraničí

Při platbě ze zahraničí je nutné pamatovat na bankovní poplatky, které nejsou zanedbatelné. Po odečtení všech poplatků bychom měli obdržet platbu v celkové minimální výši 6 500 Kč.

Využití finančního daru pro školáka

Přijatou částku převedeme konkrétnímu podporovanému školákovi na tyto účely:

• školní pomůcky (učebnice, psací potřeby, knihy)
  • školné
  • školní brašnu a uniformu
  • cestovní výdaje (v případě, že dítě musí do školy dojíždět)
  • na stravu
  • prázdninové tábory
  • dárky v rámci prázdninových táborů a k Vánocům

Mimořádný finanční dar pro rodinu školáka

Projekt Adopce na dálku® je zaměřen především na vzdělávání chudých indických dětí, nikoliv na finanční a hmotné zabezpečení jejich rodiny. Pro rodiče dětí zapojených do projektu je již velkým ulehčením pokrytí nákladů spojených se vzděláváním. Větší finanční obnos by mohl vzbudit u ostatních dětí a rodin závist a lítost. Kromě toho velký počet podporovaných dětí neumožňuje zabezpečit samostatný převod těchto plateb na naší ani indické straně tak, aby dar byl použit podle přání dárce. Pokud dárce zašle mimořádnou platbu (narozeniny, Vánoce), bude částka připočtena k příspěvku na vzdělávání dítěte.

Další možnosti podpory

Projekt Adopce na dálku® umožňuje příznivcům přispět libovolnou částkou na vzdělávání chudých děti v Indii.  Tato forma podpory je bez závazku k další podpoře. Výše příspěvku na vzdělávání není pevně stanovena. Aby tato pomoc byla efektivní, doporučujeme minimální výši příspěvku 100 Kč.

Z těchto příležitostných darů jsou hrazené náklady spojené se vzděláním indických školáků, kterým doposud hledáme dárce.

Provozní náklady projektu

Diecézní katolická charita Hradec Králové použije z přijatých darů maximálně 12 % na zajištění provozních nákladů projektu Adopce na dálku® .

Garance zachování účelu poskytnutého daru

V kanceláři projektu v Hradci Králové identifikujeme platby pro děti podle variabilního symbolu, který je dárci přidělen na začátku podpory. Každý dárce má ke svému variabilnímu symbolu přidělené konkrétní dítě nebo děti.

Za správné použití finančních darů ručí naši partneři v Indii. Každoročně od nich dostáváme vyúčtování vedené jmenovitě pro každé dítě. Jakýkoli finanční zůstatek u dítěte je mu převeden do dalšího školního roku a přičítá se k další zaslané platbě.