V indické vesnici Mansapur je nový kostel sv. Josefa
19. září 2012 Ukončené projekty

V indické vesnici Mansapur je nový kostel sv. Josefa

V roce 2006 měl možnost Mons. Josef Suchár v rámci projektu Adopce na dálku® vycestovat do indického státu Karnátaka, kde žijí podporované děti. Návštívil i vesnici Mansapur v diecézi Belgaum a to, co tam viděl a prožil, jej hluboce zasáhlo.  Rozhodl se tedy podpořit snahu místního kněze zajistit vesničanům vzdělání a lepší podmínky pro život. Díky štědrosti dárců mohla být vize realizována a projekt výstavby nového kostela byl úspěšně ukončen 1. května 2012.

ŽIVOT VE VESNICI Mansapur
V jedné velmi chudé zemědělské oblasti – Mansapur v diecézi Belgaum, kde není žádná práce, se Mons. Josef Suchár setkal s indickým knězem, který se snaží místním lidem pomoci zajistit lepší podmínky pro život. Obyvatelé vesnic se živí tím, že chodí do obecních lesů na dřevo a prodávají ho ve městě.

2012 foto: Indická vesnice v Mansapur

Tito vesničané se scházeli v místním zchátralém kostele sv. Josefa, který sloužil také jako škola pro děti a centrum pro rodiny. Denně ho navštěvovalo až 50 rodin, v neděli pak přes tisícovku lidí. Většina z nich však musela stát venku, protože kostel byl velmi malý.

2012 foto: Starý rozpadající se kostel sv. Josefa v Mansapur

PRŮBĚH VÝSTAVBY kostela
Po překonání řady problémů bylo možné 1. března 2009 definitivně převést pozemek vybraný pro stavbu farního kostela a vzdělávacího střediska v Mansapuru do vlastnictví biskupství diecéze Belgaum.

2012 foto: Vesničané se radují z pozemku, kde bude nový kostel a vzdělávací středisko.

Dne 25. března 2009 u příležitosti svátku sv. Josefa diecézní biskup Most. Rev. Peter Machado pozemek požehnal. Proběhlo stavební řízení a započaly přípravné práce stavby. Stavební práce v Indii probíhají tak, že ženy nosí beton v lavorech na hlavě a muži jej vysypávají do bednění.

2012 foto: P. Josef Suchár neváhal a přiložil ruku k dílu.2012 foto: Práce na stavbě nového kostela.

29. září 2009 prezident Diecézní katolické charity Hradec Králové Mons. Josef Suchár požehnal základní kámen kostela.

2012 foto: P. Josef Suchár požehnal základní kámen kostela sv. Josefa v Mansapuru.

Pozemek byl zpevněn cementovými konstrukcemi a 1. května 2012 se mohlo konat svěcení kostela sv. Josefa.

2012 foto: Nový kostel sv. Josefa a zdělávací středisko v Mansapuru.

PROJEKT PODPOŘILI
Výstavbu kostela sv. Josefa pro chudé v indickém Mansapuru podpořily tisíce dárců veřejné sbírky Hledáme tisíc Josefů. Sbírka byla ukončena v srpnu 2009. Její výtěžek činil bezmála 1 mil. Kč.

Mediální partner: Rádio Proglas.
Na realizaci benefičních koncertů na podporu sbírky Hledáme tisíc Josefů přispěli také Královéhradecký krajJihomoravský kraj.

Děkujeme všem dárcům, kterým není lhostejný život chudých lidí v Indii.