Univerzita

Od akademického roku 2016-2017 podporuje Diecézní charita Hradec Králové nemajetné indické vysokoškoláky v diecézi Belgaum. Mladí Indové se tak mohou stát kvalifikovanými profesionály například v oblasti školství, zdravotnictví, ale i v dalších oborech.

Po dobu trvání projektu Univerzita bylo již podpořeno 59 vysokoškolských studentů.

Stručná historie projektu

Dárci Tříkrálové sbírky podpořili vysokoškolské studenty:

• v roce 2021 částkou 161 957 Kč
  • v roce 2020 částkou 869 720 Kč
  • v roce 2019 částkou 825 777 Kč
  • v roce 2018 částkou 706 854 Kč
  • v roce 2017 částkou 267 624 Kč
  • v roce 2016 částkou 120 072 Kč

Příběhy studentů

Příběhy studentů z roku 2020-21
Jennifer NazarethRoja Fernandes Xavier Fernandes

Jennifer Nazareth

Jennifer ráda pečuje o zdraví dětí

„Naše zdravotnická škola sousedí s nemocnicí. Jsem nesmírně šťastná, že jsem součástí této instituce, která s láskou pečuje o lidi. Personál nám hodně pomáhá a našla jsem tu nové přátele,“ říká budoucí zdravotnice Jennifer Nazareth. Studium velmi obohatilo její život a ukázalo jí způsoby, jak může být prospěšná své rodině i celé společnosti. Naučila se, jak se dá předcházet nemocem. Účastnila se například kampaní proti dětské obrně. I v budoucnu by ráda pečovala hlavně o děti.
Roja Fernandes

Roja nedá dopustit na matematiku

Roja Fernandes studuje fyziku, chemii a matematiku, která je jejím oblíbeným předmětem, protože pomocí čísel je možné vyřešit neskutečné množství problémů. Už v dětství se 2-4 hodiny denně věnovala řešení matematických úloh. Chtěla by se stát profesorkou matematiky a přesvědčit své studenty o tom, že je to snadný předmět. „Už teď doučuji mladší studenty a radím jim, jak se vyvarovat chyb. Naučila jsem se přitom od nich spoustu věcí,“ prozrazuje nadšeně Roja.
Xavier Fernandes

Xavier chce být šéfkuchařem

Xavier Fernandes je synem drobných rolníků. Bez finanční podpory z Tříkrálové sbírky by na univerzitní studium nemohl pomýšlet. Vybral si obor management hotelnictví, v rámci kterého již absolvoval šestiměsíční praxi. „Chtěl bych být šéfkuchařem na lodi. Rád bych cestoval po světě a poznával kulturu různých zemí. Ze svého příjmu budu podporovat svoje rodiče, kteří se pro mě hodně obětovali. Budu také pomáhat potřebným dětem,“ plánuje Xavier.

Příběhy studentů z roku 2019-20
Priyanka Lobo Jessica Sequeira Anthony C. Francis

Priyanka Lobo

Priyanka chce být zdravotnicí

„Naučila jsem se, jak se starat o nemocné lidi a jak je povzbuzovat, aby měli pozitivní přístup,“ říká studentka druhého ročníku Priyanka Lobo. „Dokážu také nyní poradit své rodině, jak pečovat o své zdraví. Řadě nemocí se totiž dá předcházet udržováním čistoty a osobní hygienou.“ Po dokončení studia by chtěla pracovat jako zdravotnice v armádě a současně jako lektorka na univerzitě. Ráda by se také angažovala v některé z neziskových organizací, které pomáhají nemocným lidem.
 Jessica  Sequeira

Studentka farmacie Jessica dělá i osvětu na venkově

Ke svému cíli být inspektorkou v oblasti zdravotnictví a dohlížet na bezpečí pacientů vytrvale směřuje studentka farmacie Jessica Sequeira. Nedávno nastoupila již do čtvrtého ročníku. Také její obor má praktické uplatnění v každodenním životě: „Mohu své rodině a známým poradit, když potřebují užívat nějaké léky, případně je upozornit na jejich vedlejší účinky a kontraindikace.“ Jessica též pořádá pro různá komunitní centra a lidi na venkově školení zaměřená na léčbu nemocí.
Anthony C. Francis

Anthony by se rád uplatnil v oblasti IT

Úplně jiný obor si vybral Anthony Christy Francis, který třetím rokem studuje počítačové aplikace. „Na univerzitě jsem se naučil lépe programovat a pracovat s technologiemi, jejichž znalost vyžadují firmy podnikající v oblasti IT,“ popisuje Anthony přínos svého studia. Po promoci by se chtěl stát softwarovým vývojářem. Když všechno půjde dobře, rád by v budoucnu založil svoji vlastní IT firmu. Věří, že tato profese umožní jeho rodině vést důstojný život.

Děkujeme všem, kteří se rozhodli podpořit Tříkrálovou sbírku a tím také projekt Univerzita. Velice si této pomoci vážíme a věříme, že se nám podaří v budoucnosti pomoci i dalším studentům.