Zástupci královéhradecké diecézní charity navštívili partnerská střediska v Indii
5. listopadu 2010 Setkání s partnery z Indie

Dne 26. 10. 2010 odletěli z Prahy zástupci Diecézní katolické charity Hradec Králové na jednu z monitorovacích návštěv. Po dlouhém čekání na letišti v Doze (Katar) se dostali do města Goa, kde byla teplota 31st a 100% vlhkost. V doprovodu zaměstnanců z biskupství dojeli do Belgaum. Zde proběhlo tradiční uvítání s věnci z živých květin.

Jako první proběhla návštěva nemocnice, kde se členové výpravy dozvěděli víc o fungování indického zdravotnictví. Další zastávkou byla návštěva školy sv. Josefa. Vyučování ve škole začíná každý den nástupem všech žáků a zpěvem školní hymny. Škola má kapacitu 1200 žáků.

Uvítání ve vesnici Boskali bylo dle tradičních zvyků. Vesnice čítá 45 domů. Žije zde 50 rodin a 55 vdov. Přes velmi těžké podmínky, ve kterých vesničané žijí, bylo jejich přijetí srdečné.

2010 foto: Uvítání ve vesnici Boskali bylo dle tradičních zvyků.

Postavení dětí a žen je zde velmi tragické. Ženy se živí tím, že chodí do 2 km vzdáleného lesa na dřevo, které pak prodávají ve 20 km vzdáleném městě Belgaum. Voda ve vesnici není. Chodí pro ni do přibližně 2 kilometry vzdálené řeky. Na vyhloubení studny by potřebovali 5.000 USD. Zdejší sestry se starají o společenství vdov, s nimiž se pravidelně schází k modlitbě, nebo jen tak na popovídání. Snaží se jim pomáhat, jak ekonomicky, tak duchovně a hledat, či dávat jim smysl života.

Ve vesnici Mansapur rychle roste stavba kostela sv. Josefa, na který přispěli dárci v rámci projektu, hledáme 1000 Josefů. Práce vypadá opravdu jinak než v naši zemi. Ženy nosí beton na hlavě a muži čekají, až jim ho podají a potom ho odborně vysypou na správné místo. Žádný z  mužů by s těmito ženami určitě neměnil.

2010 foto: Ve vesnici Mansapur rychle roste stavba kostela sv. Josefa.

Návštěva internátní školy v Belgaum – Manchhe byla radostná. Kulturní program, který si dívky připravily, proběhl v dívčím internátě. Škola i dívčí internát jsou díky štědrosti dárců hotové. Dokončují se stavební práce na budově internátu pro chlapce v Belgaum – Manchhe.

2010 foto:Dokončují se stavební práce na budově internátu pro chlapce v Belgaum – Manchhe.

Místnosti chlapeckého internátu jsou již z části vybaveny. Kvůli úspoře místa zde mají třípatrové postele.

2010 foto: Kvůli úspoře místa zde mají třípatrové postele.

Na závěr proběhla návštěva školy a internátu pro hluchoněmé děti v Karwaru. Členové výpravy byli překvapeni, když viděli, co všechno tyto děti dokáží. Například při tanci nebylo vůbec poznat že neslyší. Dokonce jedna z dívek se účastnila soutěže, kterou vyhrála, přičemž porota až potom zjistila, že je hluchoněmá.

Krátké setkání proběhlo také v hinduistické vesnici, kde byla část domků zničených záplavami. Několik domů zde bylo postaveno díky darům od českých dárců. Zde jsme se stali svědky práce charity v Karvaru. Domy zde totiž byly postaveny už s toaletami. Aby místní obyvatelé pochopili jejich důležitost, zahráli místní zaměstnanci charity divadelní hru na toto téma. Pro zdejší pracovníky charity je to jediný způsob, jak lidem co neumí číst, psát a bojí se hinduistických bohů, vysvětlit zásady hygieny. Bylo to poučné i veselé.

Návštěva měla význam pro naši další spolupráci s indickými partnery. Touto cestou bychom chtěli předat všem dárcům vřelý dík od indických lidí, kterým pomáháte. Srdečně děkujeme!!!