Pouť v Luži oživí indické příběhy
15. srpna 2019 Z domova

Pouť v Luži oživí indické příběhy

V neděli 18. srpna 2019 se v chrámu P. Marie na Chlumku v Luži uskuteční tradiční pouť. Na programu budou hned tři mše svaté – od 8:00, 9:30 a 11:00 a svátostné požehnání ve 14:30. První mši v 8 hodin bude sloužit místní farář P. Josef Hubálek, druhou novokněz P. Jan Lukeš a celebrování třetí bohoslužby se ujme olomoucký světící biskup Mons. Josef Hrdlička.

Již od rána bude před poutním kostelem umístěn stánek projektu Adopce na dálku®. Pracovníci hradecké Diecézní charity účastníky pouti ochotně seznámí s tím, jak se žije dětem v daleké Indii. Kolemjdoucí také budou mít příležitost vyzkoušet si indické oblečení (především dámské sárí). Pro děti budou připraveny drobné indické hry a soutěže.

Přímo v kostele si poutníci budou moci prohlédnout výstavu příběhů z Indie „Za naše úspěchy vděčíme Vám“. Diecézní charita Hradec Králové tímto způsobem vypráví příběhy úspěšných absolventů projektu Adopce na dálku®. Výstava je putovní a v Luži zůstane až do 18. září, kdy do kostela na Chlumku osobně zavítá indický koordinátor projektu Adopce na dálku® v oblasti Bangalore.

Z příběhů vyzařuje vděčnost, naděje a touha pomáhat dalším lidem. K některým jsou k dispozici také krátká videa s českými titulky (youtube.com/AdopceNaDalku). Mnozí z dnes již dospělých absolventů prožívali v dětství těžké chvíle kvůli nemoci nebo úmrtí jednoho z rodičů. Naštěstí se jich ujali indičtí partneři projektu Adopce na dálku®. Když se pak tito mladí lidé postavili na vlastní nohy, začali někteří sami finančně podporovat chudé děti a další jim ve svém volném čase pomáhají třeba s domácími úkoly.

Dárci Diecézní charity Hradec Králové pomohli od roku 2000 již téměř 6500 indických dětí k lepšímu vzdělání. Dlouhodobá podpora dárců má smysl. Z absolventů projektu se v řadě případů stávají učitelé, zdravotní sestry, účetní nebo strojní inženýři. Dnes jsou z nich sebevědomí lidé, kteří se dokážou postarat o svoje rodiny a jsou přínosem pro celou indickou společnost.

Mgr. Vojtěch Homolka

vedoucí projektu Adopce na dálku, koordinátor Tříkrálové sbírky