Vzdělávací centra přispívají ke zdraví dětí
21. září 2019 Z projektu

Vzdělávací centra přispívají ke zdraví dětí

Vzdělání je pohyb od temnoty ke světlu. Je to pohyb v životě dětí, který zahání temnotu nevědomosti ke světlu poznání, aby si uvědomily své schopnosti a talenty, které jim Bůh daroval. Díky vzdělání se mohou stát někým výjimečným v rodině a někým velkým ve společnosti.

V červnu 2018 byla v oblasti Bangalore zahájena činnost 20 dětských vzdělávacích center. Docházelo do nich 612 dětí. Polovina z těchto center byla zřízena nově a polovina existovala již ve školním roce 2017-2018. Centra pomáhají chudým dětem rozvíjet zájem o studium. Poskytují jim také příležitost objevovat skryté talenty a dovednosti. Aktivní účastí na programech se děti zlepšily i ve svých sociálních dovednostech. Charity v Královéhradecké diecézi přispěly na provoz těchto vzdělávacích center částkou 184 945 korun z Tříkrálové sbírky.

Děti se také aktivně účastnily různých sportovních aktivit a osvětových programů zaměřených na péči o zdraví a osobní hygienu. Přitom byl kladen důraz na čištění zubů dvakrát denně, každodenní koupání, stříhání nehtů, mytí rukou před jídlem, nošení čistých a upravených oděvů atd. Tento osvětový program apeloval na děti a rodiče, aby si uvědomili, že zdraví je velmi cenné pro život ve společnosti. Kdo se těší dobrému zdraví, je schopen se soustředit na studium a dobře zvládnout všechny zkoušky.

Vzdělávací centra dětem pomohla vyniknout ve studiu a vštípila jim do života morální hodnoty. Děti si také vyzkoušely různé dovednosti, jako je zpěv, tanec a kreativní skupinové pracovní aktivity. Účastníci se stali zodpovědnějšími a poslušnějšími vůči svým rodičům a také jejich zdravotní stav se výrazně zlepšil. Výchova ke zdraví se pro ně stala důležitým vodítkem, jak předcházet nemocem a užívat si dětství. Všechny děti, které pravidelně docházely na doučování, obdržely odměny před zraky svých rodičů. To je ještě více povzbudilo k lepším studijním výsledkům.

2018 vzdělávací centra